Ferencváros
Dec 18

Ásatás a Ferencvárosi Vásárcsarnok mellett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   

 

Dr. Tóth Anikó, a Budapesti Történeti Múzeum régész-főmuzeológusa, az ásatás vezetője szerint valószínűsíthető, hogy a késő Árpád-kori Szenterzsébetfalva maradványai kerültek feltárásra a közelmúltban.

A  2013-ban felújított  Vásárcsarnok tér szélén – szálloda és mélygarázs épül, de - mivel régészeti lelőhelyről van szó - megelőző feltárás miatt az építkezés február közepéig, a leletek megmentéséig, a település maradványainak dokumentálásáig és eredeti képének rekonstruálásához szükséges munkálatokig szünetel.

A felbecsülhetetlenül értékes leleteket rejtő lelőhely meglehetősen összetett, hiszen többször is használatba vették az elmúlt évszázadokban. A területen már korábban ismert volt egy 17-18. századi temető megléte és sejthető volt egy 12-13. századi település helye is. Ez utóbbi létezése a tavaly őszi próbaásatással megkezdett munkálatok során bizonyosodott be, míg a legkorábbi szórványos leletek egészen a bronzkorig datálják ezen a területen emberi települések nyomát.

A középkori rétegekben előkerültek kemencék, gödrök, oszlophelyek, épület és padló maradványok, valamint kerámiák és pénzérmék, amik alapján meg lehet majd állapítani a 13. századtól Szenterzsébetfalva néven említett falu korát.

A török hódoltság második felétől használt temető a mellékletek (rózsafüzérek, mellen hordott keresztek, viseletmaradványok) alapján minden kétséget kizáróan keresztény temető volt. Jellemzője a koporsós temetkezés, azonban a feltárást nehezítette, hogy a sírok több rétegben szorosan egymás fölött, egyenetlen tájolásban találhatók.

40 munkás, két régésztechnikus és geodéták dolgoznak még február közepéig a helyszínen, majd a Természettudományi Múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai folytatják a leletek feldolgozását, dokumentálását, valamint a konzerválási és restaurálási munkálatokat. A geodéták munkája nyomán pedig múzeumi körülmények között lesz rekonstruálható az egykor itt létező Szenterzsébetfalva képe.

(forrás + fotó : fvh.)

 
Ingyenes Közlekedésbiztonsági Program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   

Elindult az Nemzeti Közlekedési Hatóság által előkészített Országos Közlekedésbiztonság Program, mely egy interneten keresztül elérhető e-learning alapú képzési rendszer, aminek célja a közúti balesetek számának csökkentése és a közlekedési kultúra javítása.

Az idei évben a közlekedésbiztonsági képzéseket kiszélesítve, a kreszfelfrissito.hu program keretében a felnőttek – „A”, „B”, „C”, „D” kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezők, valamint kerékpárral közlekedők - részére is biztosítunk ismeretfelújító képzéseket.
A Közlekedésbiztonsági program részeként összeállított, KRESZ-tudást felfrissítő képzés célja, hogy felhívja a figyelmet az elmúlt években bekövetkezett legfontosabb jogszabályi változásokra, ezzel segítséget nyújtva a járművezetőknek, hogy tudásukat rendszerezzék, szabályismeretük és közlekedési moráljuk fejlődjön.

Az ingyenes képzésben mindenki részt vehet:

  • tanuloknak.hu
    • köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok,
    • köznevelési intézményben tanuló diákok.
  • kreszfelfrissito.hu
    • vezetői engedéllyel már rendelkező bármely személy;
    • vezetői engedéllyel nem rendelkező - elsősorban kerékpáros - felnőttek.

Az előzetes regisztrációhoz kötött ingyenes képzés 2015. márciustól, június l5-éig érhető el.

Jelentkezni a www.tanuloknak.hu és www.kreszfelfrissito.hu weboldalakon lehet.

 

A széles körű tájékoztatás sikerességének érdekében a www.tanuloknak.hu és www.kreszfelfrissito.hu oldalon megtalálható és letölthető minden, a programmal kapcsolatos információ.

 
"Teszedd" 2014 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: EdE   

Idén háromnaposra bővül a Teszedd! elnevezésű szemétszedési akció, így május 9-11 között országszerte számos ponton lesz lehetőség kapcsolódni a programhoz.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által szervezett program idén csatlakozik az Európai Bizottság Let's Clean Up Europe! (Tisztítsuk meg Európát!) elnevezésű projektjéhez is, amelynek keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciókat. A program célcsoportjait elsősorban az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák alkotják, de a vállalatokat, cégeket, önkormányzatokat, civil szervezeteket és gyerekes családokat is szeretnének bevonni a mozgalomba.

A rendezvény célja az önkéntesség népszerűsítése mellett egyrészt, hogy az emberek szűkebb és tágabb környezete megtisztuljon az eldobált szeméttől, másrészt pedig a szemléletformálás, hogy minél több ember figyeljen oda környezetére, és minél kevesebbet szemeteljen. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni május 2-ig lehet az interneten keresztül.

A szervezők a szemét elszállítását és ártalmatlanítását vállalják, valamint biztosítják a szemétszedéshez szükséges eszközöket.

További részletek : http://szelektalok.hu/teszedd/

 
Elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   

Életének 84. évében hosszú betegség után pénteken elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze.

Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Tervei között nem szerepelt a színi pálya, papnak készült. A család azonban nagy szegénységben élt, nem tanulhatott, dolgoznia kellett. Fiatal munkásként nagy lelkesedéssel vett részt az üzemi színjátszó csoport munkájában, innen jelentkezett néhány társával együtt a Színművészeti Főiskolára, ahová első nekifutásra felvették.

A színművész 1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színészeként emlékezetes, óriási sikerű produkciók részese volt. A Thália megszűnése után tagja lett a rövid életű Arizona Színháznak, majd az ugyancsak pár évig működő Művész Színháznak is, később a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál dolgozott. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított.
Alkata, jellegzetes orgánuma népi hősök megformálására tette leginkább alkalmassá, de más szerepkörökben is kiváló alakítást nyújtott. Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal és Katona József színműveiben. Legemlékezetesebb Hábetler Jánosként volt Fejes Endre Rozsdatemető című regényének drámaváltozatában és Tiborcként Katona Bánk bánjában. Az általa megformált alakok mindig szerethetőek voltak, gonosz, intrikus szerepet szinte soha nem kapott.

Filmen is sokat foglalkoztatták (Egy pikoló világos, Vasvirág, Kölyök, A tizedes meg a többiek, Kinek a törvénye). Számos sikeres tévéjátékban szerepelt: ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Kezdettől fogva az ő hangján szólalt meg magyarul Columbo hadnagy, a magyar rajzfilmsorozatokban dr. Bubónak (Kérem a következőt), a Pumukli kalandjai című mesében Éder Mesternek és Frakknak, a macskák rémének is ő kölcsönözte a hangját.

Mesemondása legendás volt: a hetvenes évek elejétől a Magyar népmesék sorozatban ízesen, telve szeretettel és humorral mesélt. Ő maga azt mondta erről, hogy a több, mint harminc év alatt ez a mesesorozat élete részévé vált, mindegyik darabját egyformán szerette.

Szinte minden művészeti elismerést megkapott. Kétszer - 1959-ben és 1962-ben - tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. 1975-ben elnyerte filmkritikusok díját, 1996-ban a Budapestért Díjat adományozták neki.
Sokoldalú művészi pályája elismeréseként, emlékezetes színházi- és filmszerep-formálásaiért 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006-ban a nemzet színészévé választották. Az Aphelandra alapítvány díjával 2003-ban tüntették ki, amelyet kimagasló alakításai mellett humánumával érdemelt ki. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben életműdíjat kapott a Magyar népmesék rajzfilmsorozatban végzett munkájáért. 2006-ban A nagy mesemondó című lemeze az év legjobb hazai gyermeklemeze lett. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, és abban az évben ő is elhelyezte kéznyomát a Magyar Csillagok Falán az Uránia Filmszínházban.

1998-től szülővárosának díszpolgára volt.

A színművészt, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

 
Erzsébet-program: fürdőjegy a nyugdíjasoknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   


Jövőre fürdőjegyprogram indul a nyugdíjasoknak az Erzsébet-program keretében, 2500 forint befizetésével akár 25 alkalmas belépőt kaphatnak - számol be róla a Népszava.

Az ingyenes belépőkre januártól lehet pályázni. A jelentkezéshez a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a pályázó nevére kiállított 2013. évi havi nyugdíjigazolás szükséges, másrészt ki kell tölteni egy - majd csak januártól megjelenő - online adatlapot (www.erzsebetprogram.hu), melynek beadási határideje február 15.

A fürdőjegyprogramra az öregségi nyugellátásban részesülő, 60. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, akiknek a rendszeres havi teljes összegű ellátása nem haladja meg a 147 ezer forintot, valamint további adóköteles jövedelemmel nem rendelkeznek.

Támogatás esetén a támogatott a 2500 forint önerő befizetését követően válik jogosulttá a belépésre 10-25 alkalommal, a programban részt vevő 54 fürdő egyikébe - ismerteti az újság.

(forrás: ma.hu)

 
Faültetéssel a tisztább levegőért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   

A Főkert Nonprofit Zrt. idén ősszel több, mint 300 fa kiültetésével járul hozzá Budapest levegőjének tisztaságához.

A fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé-egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát és a forgalmas utak mellett megvédenek minket a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.

A társaság a 47. hét és az 50. hét között összesen 13 kerületben végez faültetést. Ennek során  13 db fa kerül a IX. kerület, Könyves Kálmán körútra és megújul a Mester utca fasora is, ahova 27 db juhar levelű platánt ültet a Főkert.

A tervek között szerepel a Nehru park pázsitjának felújítása is.

(forrás: tajepiteszek.hu. 2013.11.19.)

 
Ferencváros egyik különleges boltja: a Piccante PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Teller Béla   Idén nyílt a Tompa utca 15/b szám alatt található Piccante, ahol izgalmas vásárlásban és gasztro kirándulásban lehet részünk.  Belekóstolhatunk a különleges sajtokba, még különlegesebb szalámikba, illetve az éppen aktuális és szezonális finomságokba. A Piccante által szervezett kóstolók is nem mindennapi élményt jelentenek. (november 23-án sajt kóstoló nap volt és olyan ízekkel találkozhattunk, mint a Hegybáró, Várúr Szeretője, Tiroli Aranyrög, Hegyek Királya, Alpesi Rettenetes, Füstölt Juhcipó, Selyem Kecske.)

A Piccantéban nem csupán a hazai termelők által előállított kézműves termékeit lehet megtalálni, hanem  számtalan külföldi étel- és ital különlegességeket is.

Az ünnepek előtt sokak számára hasznos információ, ráadásul ötletes karácsonyi ajándék lehet például a kézműves szaloncukor, teák, desszertek –  ezek mind megtalálhatók a Piccantéban. Akad itt magyar bor, különleges whisky és rangos magyar pálinka, továbbá számtalan belga sör.

Ajándékcsomagot is lehet náluk rövid határidőre rendelni, de a helyben vásárolható árukból is gyorsan összeállítanak egy kosárkát az eladók.

A konyhában otthonosan mozgók sem csalódhatnak, hiszen rengeteg dolog van a polcokon : borecetek, magolajak, főzőszószok, házi lekvárok, 100 féle fűszer, az édesszájúaknak csokoládék, kekszek és különböző desszertek.

Reggelente friss szendvicsekkel és pékáruval várják a vásárlókat, de ha valaki saját ízlése szerinti szendvicset szeretne vásárolni a boltban található alapanyagokból, természetesen elkészítik azt is.

Aki pedig kényelmesen szeretné intézni vásárlását, azt megteheti a webáruházukon keresztül is :   www.piccante.hu vagy sétáljon el  a Tompa u. 15/b-be.

Nyitva tartás: H-P 08:00-19:00;  Szo 09:00-13:00;  Vasárnap zárva !

Végezetül, egy ötlet : 25 különböző, prémium minőségű tea rejtőzik az English Tea Shop karácsonyi kalendáriumának 25 ablaka mögött, mellyel még izgalmasabbá tehető a karácsonyi várakozás, mellesleg nagyszerű ajándék lehet szeretteinknek.


(forrás:  facebook.com/Piccante.Delicatesse)

 

 

 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL